4 Tips : van lijdensweg naar Leiderschap! (in relaties)

 

1 van de beroemde quotes van Bob Marley is : “The truth is :everyone is going to hurt you. You just got to find the ones that are worth suffering for “

Ik omschreef in de vorige blog(s) dat lijden een onderdeel is van het leven zelf. Door minder fijne situaties leren mensen ook. Ze zorgen voor groeiprocessen, hoewel niemand erom zit te springen om minder fijne situaties mee te maken.

Lijdensweg :

Kan jij je nog dat moment herinneren in je kindertijd? Dat je bewust of (onbewust) iemand pijn had gedaan ? Of dat iemand jou pijn deed ?

Kan jij je ook herinneren dat je met jezelf afsprak dat je ” NOOIT iemand anders pijn zou doen ? “

De meeste mensen kennen ook nog het moment waarop ze ook echt in de veronderstelling waren dat ze NOOIT iemand hadden gekwetst. ( Er is nog een groepje mensen die nog steeds in die veronderstelling leeft, maar dat is een ander verhaal 😉 )

Hoewel deze wens om zo zuiver en lief mogelijk te zijn, vanuit een goed hart zijn gemaakt : Het is een hele les om niemand te kwetsen in het leven. Met niemand bedoel ik ook Jezelf!

Ieder mens heeft wel eens ervaren een ander voorop te stellen, en daardoor zichzelf te kort te doen. Hierdoor ontstaat er disbalans. De disbalans zorgt vaak voor situaties die minder prettig zijn.

Veel voorkomende gevoelens en gedachten die dan voorkomen zijn: boosheid, teleurstelling in de ander, gedachten als : ” zie je nou wel, ik geef …alles en ik krijg er niets voor terug ” ,  “…. profiteert alleen maar van mij, die zie ik alleen maar op het moment als … iets nodig heeft ”

De sociale verbindingen die op deze manier ontstaan, zijn gebaseerd op een mate van afhankelijkheid, voorwaardelijkheid.  “…Als die dit en dat aan mij geeft, kan ik die ander zus en zo geven…” .  Dit is een onbewust patroon wat veel mensen hebben ervaren (of nog steeds ervaren).  Onbewust is er een onderliggend verlangen naar erkenning, liefde en waardering.

Ik schreef in eerdere blogs hierover , terug te vinden op : blog : over het onbewuste en zelfwaardering

Leiderschap:

Het hoofdkenmerk van leiderschap is :

1  Volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen  gevoelens,gedachten en daden.

2 Willen luisteren naar de ander zonder in de aanval te gaan:

Echt luisteren is heel wat anders dan luisteren met 1 oor ( zoals ik het noem) . Luisteren is iets wat je het beste kan doen met je oren En je hart. Woorden zijn maar een deel van de informatie die aan komt. Door met je hart te luisteren, kan je beter invoelen en luisteren naar wat iemand ECHT bedoelt te zeggen.

3 Openstaan voor reacties van de ander,leuke en minder leuke:

Door echt te luisteren kan je iets leren en/of aannemen van de ander. Dat betekent niet dat je als een blad van de boom met alle winden mee moet waaien! Heel gezond om vanuit jou eigen referentiekader te kijken,voelen, ervaren of de reactie die je krijgt voor jou gevoel klopt, en of je daar iets aan wilt veranderen!

4 helemaal eerlijk naar jezelf en jouw gedrag kunnen en willen kijken:

Veel mensen weten vaak heel snel wat een ander kan verbeteren in gedrag en houding, maar vinden het lastig om naar zichzelf te kijken. Soms kan het helpen om het ‘ verwijt ‘ naar de ander om te draaien naar jezelf. Mensen zien vaak  sneller hun eigen blinde vlek weerspiegeld in de ander.

Eerlijkheid is de drijfveer van verandering!

Het grootste verschil tussen Lijden en Leiden is waar de aandacht naartoe gaat. Degene die lijdt is geneigd met de aandacht naar buiten te kijken, terwijl degene die Leidt zichzelf wil verbeteren zodat de situatie verbetert.

Fijne groei!

Heb je een spiegel nodig om je onbewuste patronen bloot te leggen? Je mag mij bellen voor een vrijblijvend introductiegesprek : maandag tot donderdag van 11.00 tot 17.00.

Telefoonnummer : 06 24 153 844

Je mag ook mailen om een andere tijd af te spreken of per mail antwoord te krijgen. Introductie kost niets en helpt je toch weer een stapje onderweg!

info@sattvahealing.nl

Wil je nieuwsbrieven van mij ontvangen? Stuur mij een bericht met je e-mailadres!! 

Voel je vrij om deze blog door te sturen en te delen.

Namaste

past is gone

7 gedachten over “4 Tips : van lijdensweg naar Leiderschap! (in relaties)

 1. Wat een mooi en helder uit gelegd artikel :-). Vele mensen zouden hier wat mee verder kunnen, mits ze het wel kunnen of durven inzien.

  Bedankt voor het delen

  Namaste

  1. Dank je wel Marianne 🙂 , het is ook mijn doel om makkelijke taal te gebruiken en mensen inzichten aan te bieden. De mensen die op mijn blogsite komen staan daar wel voor open! Mocht je hem door willen sturen of plaatsen, ga je gang! 🙂

   Namaste!

   1. Dat doe je zeer zeker, in menselijke taal en begrippen je inzichten mee geven.
    Zelf sta ik er ook open voor, vandaar mijn compliment 😉

    Ga je artikel zeker delen, bedankt hier voor 🙂

    Namaste

 2. Dank je wel, Marianne. Levenservaring kan alleen in ‘makkelijke’ taal omschreven worden, het is doorleefd. Herkenning, dank voor de spiegel! ❤
  Fijn om te verbinden via WordPress Marianne. En dank voor het delen!

  Namaste en een fijne avond!!

 3. Mooi . ik had graag ook iets gedeeld vanuit mijn eigen ervaring betreft spiegels.
  Ik ervaar dat je een ander niet kan kwetsen, maar als de ander zich gekwetst voelt dan is hij/zij in aanraking gekomen met eigen pijn. Dit is dan een moment om naar je eigen pijn te gaan kijken, te observeren en het toe te laten. soms weet je vanwaar het komt en soms niet. Hier ervaar ik dan een healing.
  De weg naar je eigen leiderschap is zwaar. Andere mensen laten je zien waar je aan kan werken. je wordt geconfronteerd met je eigen schaduw, erken je eigen schaduw, laat het er zijn en ga ermee aan de slag. Zo wordt je leider van je eigen leven 🙂

  1. Hoi Samira! dank je voor je waardevolle toevoeging! Dit onderwerp is zo groot, met verschillende facetten en ja, zo ervaar ik dat ook. Je kan een ander niet (bewust) kwetsen. Spiegels kunnen minder leuk zijn, maar zijn wel een onderdeel van het leven zelf, tenminste: als je openstaat voor groei!

   Ik kwam de afgelopen weken in aanraking met thema’s zoals : levensvormen en lijden. Informatie dat bomen en planten in een bepaalde mate ook pijn kunnen ervaren. Inspiratie voor mijn blog was inderdaad het onderwerp lijden en dat omvat veel verschillende vormen! 🙂

   De buddhisten hebben dat in hun filosofie verweven : ‘Het leven is lijden’. Interessant vind ik dat!

   Namaste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s