Liefde in de vorm van een rekensom = 2=1 of 1+1=3 ? Zielherkenning in de liefde

Geen onderwerp wordt zo vaak besproken als de liefde. Liefde is ook een onderwerp wat mijn interesse altijd had, niet alleen liefde voor de ander, maar ook liefde voor jezelf.

2=1 ?

Kennen jullie het nummer nog ‘ 2 become 1 ‘ van de Spice Girls?

Of het nummer van ‘ Faithless – we come one ? “Destijds vond ik dat prachtige nummers want : “wat was er nou mooier dan helemaal samen te smelten met je geliefde? ”

Vanuit een romantische beleving kan er niets mooiers bestaan. Veel films, muziek, boeken omschrijven de liefde als ‘ in elkaar opgaan’. Logisch dat veel mensen ook die beleving bij de liefde hebben.

Als we deze vorm van liefde als waarheid aannemen: er zitten ook een aantal nadelen aan die niet zichtbaar zijn, maar pas duidelijk worden als zo een relatie al een tijdje duurt:

1. waar 2 personen zijn, zijn 2 persoonlijkheden dus 2 visies, gewoonten,leefwijze, voorkeuren,passies etc. Als 2= 1 wordt, wie levert er dan in in de relatie? ontstaat er dan geen tekort, hebben beide partners dan wel voldoening in de relatie?

2. kunnen mensen zich wel volledig ontwikkelen als 2=1 is? Door 2 personen te halveren ontstaat er 1 . Is dat wel een gezonde basis voor een volwaardige relatie?

3. een andere optie is om het op deze manier te bekijken : 1/2 + 1/2 = 1 . 2 halve personen die nog genoeg werk te doen hebben aan zichzelf, samen een relatie aan laten gaan? dat is ook 1, maar is dat een basis van geluk en liefde?

Mijn ervaring is dat zulke relaties en banden niet werken. Door de visie 2=1 is er een basis van afhankelijkheid waarbij de ene persoon de andere persoon ‘nodig’ heeft.Dit kan op verschillende gebieden zijn, zonder in teveel details te treden. Feit is dat zulke relaties vaak geen stand houden en in de verwijtsfeer terecht komen : ” Jij hebt dit en dat gedaan…”dankzij mij zus en zo..”

1+1=3

Daar waar 2 personen de keuze maken om zichzelf te ontwikkelen en vandaar uit een volwaardige relatie met elkaar aan te gaan, kan er niets anders dan een mooie basis ontstaan!

Niemand hoeft in te leveren want ieder persoon heeft zijn/haar eigen visie, passie,gewoonten en manier van leven.

Door de basis samen te leggen ontstaat er een gedeelde ruimte (3 = de basis waarin men samen de band opbouwt * kan ook als een gedeelde 1 gezien worden ) zonder dat iemand zichzelf hoeft op te offeren.

trinity

Tot slot: Liefde is een waardevolle toevoeging in het leven. Het leven wordt mooier en zonniger door de liefde. Toch is liefde voor jezelf de eerste stap! Dat is de basis voor een gezonde, volwaardige relatie met jezelf en daarna(ast de basis voor de relatie met anderen) !

Namaste en fijne groei!!

Sattva Healing Chandra

9 gedachten over “Liefde in de vorm van een rekensom = 2=1 of 1+1=3 ? Zielherkenning in de liefde

 1. De basis is leren groeien in liefde.
  Dat begint zoals je schrijft bij jezelf en liefde aan jezelf geven. Anders kan je het niet doorgeven nog delen. En komen er andere emoties al snel de hoek om kijken.
  2=1 dat kan perfect als men vanuit die tellen weet dat de ander een spiegelbeeld is en les van liefde van alles naar jezelf toe.

  Maar we mogen niet vergeten dat liefde gegeven moet worden. En dat begint al bij een baby ja zelfs bij een ongeboren dat nog leeft in de buik van de moeder. Ook daar geeft men liefde en als die niet aanwezig is of gekregen wordt vanop het moment dat iemand het licht van de aarde ziet dan is het heel moeilijk om door het leven te gaan met liefde en in liefde. En nog moeilijker om het te delen.
  Vind eigenlijk je stelling 2=1 bijzonder. Omdat het zoals ik al schreef begint bij het kind in de moederbuik. Daar is het ook een eenheid van 2. Dan wordt het geboren is het 1 en om door te leven in liefde en het te delen komt men weer op 2 uit.

  Bedankt voor je mooie leerzame tekst

  Aum

  1. Goedemorgen Shiva!

   Dank je wel voor je reactie! Ik kan helemaal instemmen wat jouw visie hierop is, helemaal als je de omschrijving benoemd van de geboorte van een kind uit de moeder.

   Toch is het wel zo dat de ziel een uniek deeltje is. Ook al zijn moeder en kind zo met elkaar verbonden en verweven : de ziel is mijns inziens verbonden maar wel uniek. Verbonden met de buitenwereld en andere zielen, maar wel 1 (op zichzelf staand).

   En wat je schrijft voel ik ook: liefde is in de eerste instantie geven en vraagt niets. Door liefde door te geven ontstaat er een band. Dat is wat ik ervaar en omschrijf als de 3 of de 1 die ontstaat waar er 2 mensen zijn. Geven zonder voorwaarden of belevingen van tekorten.

   Eenheid is ook een heel mooi woord wat op verschillende manieren omschreven kan worden :). Dank je wel voor het delen van jouw visie, erg waardevol!

   Namaste ❤

   1. De ziel is zeker uniek en verbonden in liefde aan die 1persoon. Maar bekijk het ook eens anders als die ziel geen liefde kent of gekend heeft.
    Dat is een doordenkertje

    Bedankt Sattva om deze prachtige communicatie

    Aum

 2. Mooie tekst en reacties, vooral het slot stuk, zelfliefde.

  De ziel zelf bestaat uit de basis van liefde en dat kan verdwijnen wanneer men niet in liefde ontvangen wordt. Dan is het heel belangrijk om dat deel terug te vinden in jezelf om weer in heelheid en eenheid compleet te zijn als waardig mens. Daar zijn harde lessen voor nodig om weer liefde voor jezelf te kunnen voelen en te kunnen delen met anderen.

  Ook al heeft de ziel geen aardse liefde gekend? ze bestaat wel uit liefde en is uniek op zich. Het is dus niet zo dat deze zielen geen liefde kunnen voelen of geven, juist deze geven de meeste liefde.

  Bedankt Sattva om te delen..

 3. Hallo Shiva en Marianne!

  Leuk om met elkaar te communiceren en te stoeien! In mijn beleving is er op zielsnivo geen lijden. Net zoals Marianne benoemd voel ik/beleef ik dat ook op die manier: De ziel heeft levenservaringen nodig om zelf liefde te ervaren en meer te groeien. Toch is de ziel al vervuld, zonder ‘tekort’ .
  Ik ben het wel met jou eens Shiva als het gaat om het harde werken wat er ontstaat door het tekort aan liefde in de kindertijd!

  Maar goed, zoveel zielen, zoveel meningen en belevingen :). Dankbaar voor de interactie!
  Namaste

  1. Zeker wat het is zo dat je heel wat leert van elkaar.

   Even neem ik het Boeddhisme erbij. Je hebt de vier edele waarheden. Waarvan het lijden een is met de vier kernpunten. Dat maakt dat ook op zielsniveau lijden bestaat, maar dan men het voor jezelf af kan leggen. Wanneer men dat kan kent men volwaardige liefde. Marianne ook Sattva jullie beschrijven het mooi. Maar het heeft twee kanten. En daar ligt de basis. Wanneer men vanuit die basis het karma of het lijden kan afleggen dan pas kan er liefde ontstaan. Liefde hier in een groot woord.
   Nu even terug naar het begin de tekst die uit een waar liefdesgevoel geschreven is. En kijk ook daar zit liefde in van een persoon, dat door zoveel anderen gelezen gevoeld wordt. En wat ben je aan het doen liefde aan het doorgeven. Omdat het echt voelbaar is in woord in gevoel van het woord.

   Nu een mooie voorbeeld.
   Je zaad een plantje om het te laten groeien geef je het nodige (liefde). Het groeit en het geeft jou een bloem.
   Bij een ander zaadje geef je niet het nodige (geen liefde). Het groeit niet het gaat dood.
   Wel bij een mens is het juist het zelfde het zal sterven aan heimwee aan het gevoel niet geliefd te zijn.
   Dan komt er een moment dat die persoon anders gaat denken en kan gaan denken in liefde. Want hij heeft de tekst van Sattva gelezen. Er brand een vuurtje in de buik en voelt liefde stralen die hij dan op zijn of haar manier delen mag of kan.
   Is liefde niet mooi. Ja maar in liefde zijn het woord lijden verborgen tot zelfs op aards bestaan het woord haat en dat ligt nauw aan elkaar.

   De beleving van het schrijven het stoeien met woorden dat maakt deze tekst vol liefde en kracht.

   Bedankt nogmaals aan Sattva en Marianne om met elkaar dat te delen dat heel mooie lessen zijn.

   Aum

 4. Hoi Shiva! Dank je wel voor je reactie! 🙂

  Ik begrijp uit jou woorden dat je het boeddhisme aanhaalt om aan te tonen dat lijden op zielsnivo bestaat. Die beleving heb ik daar zelf niet bij. Als ik de vier waarheden lees, lees ik de menselijke aspecten van het lijden. De wereldse beleving/aardse beleving worden wel omschreven.
  http://www.diepmagazine.nl/content/in_de_diepte/Vier_edele_waarheden_uit_het_Boeddhisme

  Terug te komen op mijn blog en jouw reactie: liefde, wat versta je daar eigenlijk onder? Is dat iets wat maakbaar is?
  Universele liefde is ten alle tijde aanwezig, in alles, in het universum, in planten in dieren. Zoals jij dat voorbeeld noemt van het zaadje: Alles heeft volledige potentie in zich, dus ook de volledige potentie van liefde!
  Jazeker zijn de omgevingsfactoren belangrijk, lijden is menselijk. Is dat gekoppeld aan liefde? In mijn beleving hoeft dat niet perse zo te zijn. Mensen ervaren dat vaak wel zo omdat er naast liefde ook nog een stuk gehechtheid ontstaat. Hechten = lijden (ook vanuit de boeddhistische stromingen ).

  Vanuit de New Paradigm MDT visie wordt er benoemd dat er vanaf de 5e dimensie minder lijden is. Tot de 8e dimensie hier op aarde zijn er tegenstellingen/dualiteit.
  Vanaf de 8e dimensie wordt er alleen maar onvoorwaardelijke liefde ervaren, dus geen dualiteit en tegenstellingen nodig om Goddelijke/universele liefde te ervaren.

  Op relatiegebied zijn er zeker uitdagingen. Want, hoe kan je een liefdesband met een ander aangaan, als je zelf een tekort voelt? Of als je je gaat hechten aan je partner? Teveel hechten zorgt voor lijden, is dat dan nog een vorm van zuivere liefde? Of is dat juist de ultieme oefening voor onvoorwaardelijke liefde?

  Liefde en haat worden vaak in 1 adem benoemd, maar is dat dan geen level van liefde die heel erg menselijk en weinig op zielsnivo is? Zo beleef en voel ik dat wel.

  Namaste ❤

  1. Wat vind ik die een prachtig openhartig gesprek.
   Dat is waar ik mee wil beginnen.

   Dat klopt het zijn de menselijke aspecten waar hier aan geëcht wordt. En dat we moeten leren om liefde te leren kennen aanvoelen en te delen.
   Wat versta ik onder liefde. Op mijn blog heb ik er al veel over geschreven en hier een van de links http://shivatje.wordpress.com/2011/09/24/liefde-4/
   Maar druk maar in zoeken liefde en je komt heel wat tegen.
   Nu terug naar je vraag.
   Ik versta onder liefde wat je met hart en ziel deelt en in eerste instantie te beginnen bij jezelf. Want heel veel vergeten liefde aan hen zelf te geven. En daar begint het allemaal mee.

   Klopt het is altijd aanwezig maar niet iedereen ziet het voelt het of wil het ontvangen. Of nog beter kan het niet ontvangen omdat het niet begrepen wordt, of zelfs verkeerd begrepen wordt.
   Dat klopt omgevingsfactoren spelen in liefde een belangrijke rol. En omdat mensen hechten zoals het Boeddhisme ook beschrijft krijg je lijden. Eens men weet dat dit niet moet kent men liefde. Door de vier edele waarheden te begrijpen leer je het achtvoudig pad op te gaan. http://www.maitreya.nl/boeddhisme-intro-4-edele-waarheden.htm
   Dat ook met liefde voor alles te maken heeft.

   Persoonlijk ken ik nu niet Paradifm MDT ben het dan ook even gaan opzoeken en hoop dat ik juist zit dat het met energieen te maken heeft en verbonden is aan een Bron. Maar nogmaals ik blijf het schuldig ik ken het niet.
   Klopt op een bepaald niveau bestaat er geen lijden geen tegenstellingen nog een dualiteit. Maar is alles een en al liefde. Die liefde is ook voelbaar op dat moment en zichtbaar alles leeft in harmonie.

   Op het gebied van een relatie is het zeker een uitdaging. Ofwel ga je ze aan en leer je ofwel laat je het en leer je niet in een relatie. Jouw getal vind ik dan ook prachtig 3. Eenheid en men moet het zien als een weegschaal dan pas kan men in een relatie op gelijk welke vlak en welke relatie het ook is slagen.

   Het is op aards gebied dat liefde je kan laten lijden. En het was juist dat wat ik wilde aanhalen uit je tekst. Dan haal ik een heel klein stukje terug uit je tekst.
   Niemand hoeft in te leveren want ieder persoon heeft zijn/haar eigen visie, passie,gewoonten en manier van leven.
   Want door de basis in iets te leggen dat we zien aanvoelen en kunnen leren kennen, leg je al liefde.
   Wat we niet kennen of niet kunnen zien moeten we op een moment ervaren en dan pas kennen we ook die liefde.

   Zelf heb ik een BDE gehad. En ja Sattva ik voelde niets anders dan liefde, alhoewel ik de dokters bezig zag en wist op een moment dat ik terug moest gaan. Maar die warmte die je voelt dat gevoel dat je hebt dat is liefde.

   En ja helemaal met je eens op een moment in ons zijn zal er alleen maar een ding voelbaar zijn en dat is liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s