Bewustzijn, Bewustzijnsverruiming en middelengebruik, gaat dat samen?

In de voorgaande blogs ” Op het pad van bewustwording sneuvelen illusies” en “Wat is dat, de ziel? ” heb ik uitgelegd hoe zuiver, vrij en puur de essentie van de ziel is.

Ook leg ik in deze blogs uit dat het in de maatschappij door de eeuwen heen normaal is geworden om aangepast gedrag te vertonen, jezelf een rol aan te meten.

Opgelegde wetten, regels, normen en waarden, zowel privé als in de buitenwereld.  Daardoor wordt het ‘ego’  (degene wie we denken dat we zijn/ wat ons aangeleerd is) goed gevormd. Een voorbeeld hiervan is dat ‘ echte mannen en vrouwen’ hun emoties niet tonen, omdat dat een teken van zwakte zou zijn.

Het ego wat eigenlijk alleen maar als doel heeft om ‘het zelf’ te beschermen tegen gevaar, is op die manier de controleur en heeft dan teveel de overhand genomen.  Op die manier wordt de ziel gevangen genomen in het ‘gecontroleerde’ lichaam en denkpatronen, ook angst en illusies zijn daar een onderdeel van.

Het resultaat: onderdrukte emoties, gedachtevormen die in een later stadium zelfs voor chronische ziekten kunnen zorgen. Het lichaam is immers het voertuig voor de ziel.

De aangeleerde patronen, gedachten en opgelegde normen en waarden noemen we ook wel ‘conditioneringen”.

Natuurlijk is het nuttig om conditioneringen aan te leren, maar wat ik heb gezien is dat mensen teveel blijven hangen in de rollen, daardoor hun ‘echte zijn’ laten ondersneeuwen.  Een signaal kan zijn dat stress, hoofdpijn en andere vormen van spanning in het fysieke lichaam ontstaan. Men krijgt dan ook het gevoel ‘ niet te weten wie men is ‘ en heeft dan tijd nodig om ‘ op zoek te gaan naar zichzelf ‘.

Het verlangen naar bewustzijnsverruiming kan voor een ieder op een eigen manier tot uitdrukking komen. Wat vaak de overeenkomsten zijn: er zijn prikkels van buitenaf nodig om dit te ervaren. De ene persoon trekt de wijde wereld in om inspiratie op te doen. De ander gaat een spirituele workshop doen, nieuwe mensen ontmoeten, verhuizen naar een andere plaats, etc, etc.

De ander drinkt een wijntje, rookt een jointje of neemt een ander middel om te kunnen ontspannen.

Middelen worden ook wel ‘ bewustzijnsverruimende middelen’ genoemd. In mijn jongere jaren had ik ook een experimentele fase waarin ik kennis heb gemaakt met een aantal van deze middelen. Wat ik weet is dat er in veel oude beschavingen bewustzijnsverruimende middelen werden gebruikt als onderdeel van een heilig ritueel om in een andere staat van bewustzijn te komen. Te denken aan bijvoorbeeld de Ayahuasca theerituelen die door Shamanen in Zuid Amerika als een heilig ritueel werden gebruikt.

Ook zijn er bijvoorbeeld Sadhu’s (heilige mannen)  in India die marihuana / opium of andere vormen van bewustzijnsverruimende middelen roken om te kunnen ‘zien’, vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken.

Gezellig,  ontspannen, gevoelens van pijn en verdriet opzij zetten, ‘een nachtmutsje om goed te kunnen slapen’, veel mensen kennen deze termen en gedachten wel bij het gebruik van een middel.

Het gevaar is echter dat men het gevoel krijgt dat men ‘dat middel’ nodig heeft om ‘zichzelf’ te kunnen zijn. Als dat gebeurt heeft men zichzelf op die manier…Juist: geconditioneerd.  “Stappen en uitgaan is alleen gezellig als ik een biertje kan drinken” , bijvoorbeeld:).

Mensen kunnen aan verschillende dingen verslaafd raken :roken, drinken, blowen, maar ook aandacht, internetten, seks, alles wat een vorm van ‘plezierige’ emoties/gevoelens geeft. Het nadeel is dat men onbewust vluchtgedrag vertoont door hun energie uit te geven aan dit soort dingen. Daardoor wordt het ego weer meer gevoed en gaat men verder van zichzelf afstaan.

Alles is energie, energie kan men maar 1 keer uitgeven. Als al die aandacht en energie uitgaat naar een verslaving of bewustzijnsverruiming, bestaat het gevaar dat alle andere onderdelen in het leven verwaarloost worden. Resultaat: er ontstaat disbalans.

Het is dus de kunst van het leven om verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die men doet en tot zich neemt. Genieten mag altijd, drank , tabak en koffie zijn geaccepteerde middelen die overal gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.  Het is echter belangrijk om bewust te blijven en keuzes te maken die ook ten goede komen van andere onderdelen in dit leven.

De eerste stappen in gelukkig zijn hebben te maken met de les:  ” Pas als de onverwerkte emoties/ blokkades de kans hebben gehad om te aangekeken te worden,geheeld te worden, pas dan zal er ruimte zijn om echt geluk te ervaren “.

Blessed be!

just be yourself@purity!

3 gedachten over “Bewustzijn, Bewustzijnsverruiming en middelengebruik, gaat dat samen?

  1. Ik geef toe, ik heb niet op deze webpagina in een lange tijd … maar het was weer een genot om te zien Het is zo’n belangrijk onderwerp en genegeerd door zo velen, zelfs professionals. Ik dank u te helpen om mensen meer bewust van mogelijke problemen.

    1. Thank you for the reply , website promotion..i feel that you have translated this dutch reply from another language. i am curious where you are from? country? ❤ take care and namaste!

Plaats een reactie